Handstöpta bivaxljus

 

 

Hey Honeys handstöpta bivaxljus

 

Ja, vad gör man när ramarna är fulla med honung och alla samhällen är redo för invintring? Vår jättefina slunglokal står vilande med 11 stora backar fulla med gult, fint avtäckningsvax.....

Klart att vi ska göra nå´t av vaxet, detta fantastiska naturmaterial som bina tillverkar, det ska vi vårda på allra bästa sätt.

 

Vad kan man göra med bivax då? Förutom att gjuta nya mellanväggar åt bina kommande säsong, så kan bivax användas till mycket annat också. Det renaste och finaste vaxet är det som kallas för avtäckningsvax; det vax som bina täcker honungscellerna med. Just detta vax passar ypperligt

till bl a stöpning av bivaxljus och vaxbatik, områden som vi blev väldigt nyfikna på.

Och då vill man ju göra allt på en gång, men både vaxbatik och stöpning av bivaxljus kräver stor hantverksskicklighet för att få en bra produkt, så en sak i taget.....

 

Det visar sig att svenska handstöpta bivaxljus i större skala, lyser med sin frånvaro. Skälet är förmodligen tillgången på vax och kilopriset. Att handstöpa ljus i större skala är även ett tidskrävande arbete. De stöpta bivaxljus som finns på marknaden här i Sverige, kommer från Tyskland eller Nederländerna.

 

Men så blev det i alla fall handstöpta bivaxljus för vår del. Avtäckningsvaxet i alla 11 backarna är nedsmält med hjälp av en saftmaja. Vaxet har rensats genom fiberduk i två omgångar - för att sen stelna till gula fina vaxblock att stöpa ljus av.

 

Hela hösten och vintern blir det nu stöpning av bivaxljus - och då går så klart tankarna till våra fantastiska små bin.

Det är i de 8 vaxkörtlarna på undersidan av binas bakkropp, som vaxet produceras. Bina samlas i klungor och "svettas" ut små små vaxfjäll ur körtelöppningarna. Vaxet fungerar sen som byggnads- och täckmaterial i bisamhället.

Tänk dig, det åtgår ca 1 250 små vaxfjäll för att få ihop till 1 g vax! Otroligt, eller hur?

Att vi sen kan ta del av denna naturprodukt - i form av ljus som lyser upp vår tillvaro i höst- och vintermörkret - är en gåva att vara tacksam för!

 

Bivaxljus är historiskt ansett som en exklusiv ljusbärare. Ett ljus med underbar doft, lång brinntid - ett ljus som varken ryker eller rinner. Ljusen är 100 % bivax utan några tillsatser. En ren naturprodukt helt enkelt!

Njut av ditt ljus med vördnad

 

Är Du intresserad av att köpa bivaxljus?

 

Kanske vill Du bli återförsäljare?

 

 

Kontakta Viveca:

0703-900743

info@hey-honey.se

 

Välkommen att höra av Dig!

Återförsäljare av Hey Honeys handstöpta bivaxljus

 

Visby

Akantus Design & Inredning

Sankt Hansplan

0498-212888

 

Fornsalen - Museibutiken

Strandgatan 14

0498-292700

 

Lau

Anderse Gårdsbutik i Lau

070-6491218

 

Stånga

Lammboden

Almungs 519, Stånga

070-1111974 0498-482581

 

Stavtorps Honung & Musteri

Stavtorp

642 96 Malmköping

070-7318082

 

Webbutik: Jordklok.se

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED Hey-Honey.se